You are currently viewing KOMORAČ

KOMORAČ

  • Post author:
  • Post published:19/02/2017
  • Post category:BLOG

Lutajući našom obalom i otocima uz lavandu,smilje,ružmarin,kadulju često nailazimo i na aromatičan, dekorativan i naizgled krhki komorač(Foeniculum vulgare). Biljka terapeutskih vrijednosti od kojih ćemo Vam približiti samo neke.

Svi znamo za ljekoviti čaj koji umiruje želudac i crijeva. Komorać je dobar i za osobe s prekomjernom težinom jer veže na sebe masti u crijevima te tako spriječava da se gomilaju u masnim naslagama trbuha,bokova, stražnjice i bedara.

Mi skrećemo pažnju na eterično ulje i hidrolat

Eterično ulje dobiva se destilacijom iz sjemenki ,bogato phenylpropanoidima i slatkasto razrijedimo li ga  u vodi može koristiti za smanjenje grlobolje i promuklosti. Djeluje aromaterapeutski kao antispazmodik, antiseptik, karminativ, aperitiv i laksativ.

Odličan je sastojak u preparatima za masažu koji djeluju antireumatski, jača rad i imunitet stanica te podiže raspoloženje.

Sjeme komorača ili kopra ima estrogensku aktivnost,što znači da je vrlo učinkovito u borbi sa celulitom.Svakodnevna masaža eteričnim uljem razrijeđenim u kokosovom ili lješnjakovom ulju dovest će do zategnutije kože struka i bedara.

Olakšava konjuktivitis, kožne upale i blefaritis očiju.

Zbog svojeg smirujućeg djelovanja na kožu kao i na smanjenje bora dobro je koristiti hidrolat komorača pri svakodnevnom čišćenju i njezi kože lica.

KUPI