You are currently viewing Ružmarin -blago Mediterana

Ružmarin -blago Mediterana

  • Post author:
  • Post published:24/04/2016
  • Post category:BLOG

RUŽMARIN

Na latinskom ros (rosa) marinus (more) –’‘morska rosa”, najbolje raste uz morski povjetarac koji donosi vlagu s pučine. Ta drevna mediteranska biljka od davnina je poznata u Egiptu,staroj Grčkoj i Rimu.

Tako je u starom vijeku bio posvećen Afroditi,božici ljepote i ljubavi.Ružmarin,koji se u aromaterapiji koristi i za poboljšanje koncentracije,pamćenja i uklanjanje stresa poznavali su i studenti u staroj Grčkoj koji su za vrijeme pripremanja ispita stavljali vijence ružmarina na glavu.

Legenda o tome kako je nastao običaj nošenja ružmarina na svadbama u mnogim europskim zemljama potvrđuje vrijednost ove nama tako svakodnevne biljke.Mađarska kraljica Elizabeta se pod stare dane(u sedmom desetljeću) odlučila udati za švedskog kralja ali su je mučili veliki problemi. Bolni reumatoidni artritis joj je deformirao zglobove koji su je jako boljeli.Tada je doznala za blagotvorno djelovanje ružmarina.Za kratko vrijeme bolest se povukla,bolovi su prestali,kraljica se ispravila i vidno pomladila. Oduševljena,kraljica je odlučila da svatovi na njenoj svadbi budu okićeni grančicama ružmarina.

Eterično ulje ružmarina (Rosemarinus officinalus):

-sprjećava djelovanje visokoreaktivnih molekula kisika koje uzrokuju starenje kože,stimulira cirkulaciju,potiče limfnu drenažu i podiže tonus mišića.Zbog ovih osobina čest je sastojak krema i drugih preparata za njegu lica i sprječavanje nastanka bora.

– pokreće arterijsku cirkulaciju.Zajedno sa čempresom i cedrom idealan je za poticanje cirkulacije

-kod bolnih zglobova (reumatoidni artritis)zajedno sa paprovcem i borom ublažava bol

-stimulira cijeli organizam a i misaone procese-osjećate li se umorno i bez energije,ujutro nakon tuširanja raspršite po tijelu ružmarinovu vodicu. U 50 ml hidrolata smilja (regenerira kožu i potiče protok krvi u koži) dodajte pola čajne žličice glicerola sa 6 kapi ružmarina.Dobro promiješajte i raspršite po tijelu.

-Aroma lampicu s 10 kapi ružmarina i 5 kapi eukaliptusa upalite kod učenja ili nekih misaonih procesa.Naime znanstveno je dokazano da je pamćenje ključnih činjenica bolje i lakše ukoliko se koriste eterična ulja.Ružmarin olakšava sistematizaciju znanja i njegovu primjenu,pa je i rezultat testova bolji.

– Blagotvorno djeluje na stanje kose.Poboljšava cirkulaciju i uklanja perut i višak masnoće s kose.Daje kosi sjaj, potiče i njezin rast i oporavak.

Ružmarin kemotip 1,8 cineol koristi se kod prhuti,a potiče i sjaj kose.U 15ml baznog ulja pšeničnih klica i 15 ml kantarionovog ulja dodajte 10 kapi ružmarina i 10 kapi palmarose.Nanesite na kosu prije pranja i ostavite da odstoji (30 min)

– Kupka s ružmarinovim eteričnim uljima djeluje relaksirajuće na čitav organizam.Dodajte vrućoj vodi u kadi 4-5 kapi ružmarinova eteričnog ulja

-S obzirom da djeluje na bakterije i gljivice ružmarin se može koristiti i kao sredstvo za čišćenje u kuhinji (radne površine,staklo) U 60 ml vode dodajte 20 ml jabučnog octa i 10 ml alkohola.U to dodajte eterična ulja: 10 kapi limuna,10 kapi ružmarina i 5 kapi lavande.Promiješajte i raspršite po površini

https://kantarion.eu/proizvod/etericno-ulje-ruzmarin-opg-simicic-filip/

https://kantarion.eu/proizvod/etericno-ulje-ruzmarin-raar-kozmetika/

https://kantarion.eu/proizvod/avalis-losion-za-jacanje-kose/